Întrebări frecvente


Q: Cum se realizeaza operatiile?

A:

Interventia se realizeaza pe cale laparoscopica si se adreseaza organelor digestive. Laparoscopul este asemanator unui telescop subtire cu o sursa de lumina. Este folosit pentru a lumina si mari structurile din interiorul abdomenului. Laparoscopul este introdus in abdomen printr-o mica incizie in piele ce permite introducerea unui trocar de 10 mm .Prin alte incizii similare se introduc celelalte instrumente de chirurgie laparoscopica. Metoda este minim invaziva,durerea dupa operatia este minima iar pacientul se recupereaza repede.


Q: Ce pacienti pot apela la chirurgia bariatrica?

A:

O astfel de interventie chirurgicala este luata in considerare pentru pacientii cu un IMC de peste 35 pentru care dieta alimentara si exercitiile fizice nu au avut vreun rezultat si care prezinta comorbiditati asociate obezitatii precum diabetul,bolile cardiovasculare,problemele respiratorii dip apnnea,bolile osteo-articulare steatoza hepatica etc.


Q: Ce pacienti pot apela la chirurgia bariatrica? Este operatia o solutie pentru toti pacientii cu IMC mare?

A:

Recomandarea pentru operatie(indicatia chirurgicala) este reglementata de criterii girate de organizatii profesionale internationale(IFSO, SAGES, EAES),astfel:
Pacientii cu BMI peste 40 kg/mp sau BMI sub 35 kg/mp cu comorbiditati (boli) asociate;
Istoric documentat al obezitatii peste 5 ani;
Esec al tratamentelor conservatore (dieta si sport).


Q: Pierderea greutatii se va face rapid sau treptat?

A:

In urma interventiilor chirurgicale bariatrice nu se scoate grasime asa ca,de buna seama pierderea greutatii se va produce in timp cu un ritm al scaderii ponderale mai pronuntat, este adevarat, in primele 3 luni dupa operatie!Procesul de slabit se intinde in medie pe parcursul a 10-12 luni!


Q: Pentru femei: la ce interval de timp dupa operatie pacientele pot lua in considerare sa ramana gravide?

A:

Pentru viitoarele mamici sunt de preferat operatii bariatrice care nu induc malabsorbtie( adica pierderea prin scaun a unor substante utile organismului!) adica inel gastric sau micsorare de stomac,iar optim este ca sarcina sa apara dupa ce pacienta s-a stabilizat,adica dupa 12 luni!


Q: Cat timp va sta pacientul in spital dupa interventia chirurgicala? Cat timp dureaza recuperarea?

A:

Pentru ca interventiile se fac pe cale minim invaziva,laparoscopica perioada de spitalizare este in medie de 3 zile,dar desigur ca vindecarea nu este incheiata odata cu externarea din spital! Pacientul este obligat sa respecte un regim alimentar strict in urmatoarele 3-4 saptamani dupa operatie perioada necesara vindecarii cusaturilor interioare.Ulterior pana la 3 luni de zile va diversifica alimentatia progresiv (proces oarecum similar diversificarii alimentatiei bebelusilor!)urmand niste recomandari care vizeaza crearea unui stil de viata sanatos indispensabil mentinerii succesului terapeutic pentru toata viata!


Q: Ce trebuie sa stie pacientul inainte de prima consultatie? In cat timp se face face operatia?

A:

Pacientul trebuie sa fie constient ca zicala grasa si frumoasa nu mai functioneaza azi,asa ca daca IMC depaseste 30 kg/mp trebuiesc luate masuri neintarziate de control al statusului ponderal!
Operatiile de chirurgie bariatrica este recomandat sa nu dureze mai mult de 3 ore pentru ca operatiile foarte lungi pot antrena complicatii postoperatorii.Din acest motiv se poate recurge la operatii seriate.De pilda daca un pacient foare gras,diabetic are indicatie de gastric by pass si anticipam o durata a operatiei foare lunga pentru reducerea riscului operator se recomanda sa facem initial o operatie mai scurta cum este gastric sleeve(micsorarea de stomac) si,dupa 1 an, sa transformam operatia de gastric sleeve in gastric by pass.


Q: Exercitiile fizice, medicamentatia, regimul alimentar schimbat sunt necesare dupa operatie?

A:

Rezultatele operatiilor de slabit se exprima procentual! Spre exemplu daca un pacient are un exces ponderal de 50 kg la 1 an de zile dupa operatia de micsorare de stomac asteptam sa slabeasca 70%,adica 35 kg in valoare absoluta.Sigur ca diferenta pana la 100% pierdere ponderala se obtine prin contributie personala,iar comportamentul alimentar modificat si activitatea fizica mai consistenta (adaptata greutatii) sunt esentiale pentru succesul terapeutic.


Q: Exista un program inainte de interventia chirurgicala? (ex:evaluare psihiatrica, dieta, exercitii fizice)

A:

Fiecare pacient parcurge un plan de evaluare preoperatorie individualizat in urma consultului bariatric initial.Scopul este sa obiectivam riscul anestezico-chirurgical,siguranta demersului terapeutic fiind primordiala(cu alte cuvinte daca avem de ales intre 2 tipuri de interventii vom alege operatia mai sigura in detrimentul celei mai eficiente).
Pentru diminuarea riscului si ca operatia bariatrica sa fie posibila la anumiti pacienti se impune un program strict de dieta preoperatorie.
Daca ne referim la pacientii cu boli psihiatrice asociate obezitatii ele reprezinta o contraindicatie relativa-la aceasta categorie de pacienti sa fac anumite operatii de slabit(gastric sleeve), obligatoriu insa este ca pacientul sa fie compensat din punct de vedere al bolii de baza!


Q: Operatia poate fi facuta si la copii? Exista vreo limitare de varsta?

A:

Obezitatea la copii este o problema de siguranta la nationala as indrazni sa spun pentru ca speranta de viata este puternic influentata de prezenta obezitatii din frageda copilarie. Asa ca dupa 2005 se recomanda efectuarea operatiilor bariatrice si la copii!


Consultații

Program de consultații individuale:
  • Luni - Joi: 12-14
  • Vineri: 10-14
  • Sâmbătă: 10-12

spital Sanador, Str Sevastopol nr.8 corp A, etaj 2, cabinet 2


Nota: Exista posibilitatea consultatiilor bariatrice in functie de disponibilitatea pacientilor si in afara zilelor sau orelor afisate!



Servicii

Decizia de a vă opera nu este usoară!

Obezitatea morbida nu este doar o problema de estetica corporala, ci una de sanatate majora, o boala severa care atrage dupa sine alte complicatii medicale, dizabilitati temporare sau permanente, scaderea duratei de viata etc. Cititi despre posibilele interventii:

Gastric Sleeve

Micsorarea Stomacului sau Gastric Sleeve presupune indepartarea portiunii laterale a stomacului ...

Gastric Bypass

Este procedeul de chirurgie bariatrica care se caracterizeaza prin crearea unui rezervor gastric de mici dimensiuni si anastomozarea acestuia la o ansa jejunala ...

Laparoscopie

Interventiile chirurgicale la nivelul abdomenului se pot realiza prin metoda clasica sau laparoscopica ...