Micșorarea Stomacului

Este cea mai atractivă procedură bariatrică actuală, cunoscută, de asemenea ca Gastrectomia longitudinală sau Gastric Sleeve.


Gastrectomia longitudinala cunoscuta ca Micsorarea Stomacului sau Gastric Sleeve (engl.) presupune indepartarea portiunii laterale a stomacului de-a lungul micii curburi, de la antrul gastric pana la unghiul Hiss.Efectuarea acestei operatii prin abord miniminvaziv (laparoscopic) este posibila datorita progreselor enorme pe care le-a inregistrat tehnologia medicala actuala in domeniul electrochirurgiei si al suturilor mecanice!

Eficienta gastrectomiei longitudinale in tratamentul obezitatii morbide este determinata de mai multe mecanisme de limitare a aportului alimentar:

a. Reducerea capacitatii rezervorului gastric. Mesele reduse cantitativ reprezinta dezideratul oricarui procedeu de slabit! Prin operatia de gastrectomie longitudinala (gastric sleeve) se indeparteaza (se scoate) o mare parte din stomac (cca 80%), lasand in circuitul digestiv un tub gastric de dimensiuni foarte reduse (cca 100ml). Astfel, pacientul va fi obligat sa consume alimente in cantitate foarte redusa!

b. Diminuarea senzatiei de foame. La nivelul portiunii fundice a stomacului se gasesc receptori specializati in eliberarea hormonilor responsabili de cresterea apetitului! Ori de cate ori stomacul este gol, in peretele gastric se vor produce substante (Ghrelin - factorului de eliberare al hormonului de crestere) care, circula prin sange si determina, actionand la nivelul creierului (hipotalamus), senzatia de foame! Prin operatia de gastric sleeve se indeparteaza acest segment de stomac (fundul stomacului) si, in consecinta, nivelul plasmatic de Ghrelin scade semnificativ. Astfel, pacientii se bucura de o senzatie de foame mult diminuata fapt care va determina atat scaderea numarului de mese, dar si a gustarilor pe parcursul a 24 de ore.

c. Instalarea precoce a satietatii. Dupa operatia de gastric sleeve, umplerea rapida a stomacelului nou creat (tubul gastric de 100ml) determina instalarea precoce a unei senzatii de satietate. Pacientul nu mai poate manca - pentru ca nu mai are unde! Alimentele (reduse cantitativ) vor destinde stomacul de mici dimensiuni si pacientul se va declara satul! Pe de alta parte, absenta unui rezervor gastric autentic, va determina stomacul sa se goleasca foarte rapid si alimentele vor ajunge precoce in intestinul subtire. La acest nivel, in prezenta alimentelor, vor fi secreatate substante responsabile de senzatia de satietate (enterohormoni). Locul de actiune al enterohormonilor este tot hipotalamului unde vor determina instalarea unei senzatii veritabile de satietate!

Cu alte cuvinte, pacientii cu gastric sleeve mananca putin, nu se plang de foame si se satura mai repede.
In plus, micsorarea stomacului nu presupune utilizarea unor materiale suplimentare (banda textila, inel de silicon, sistem de ajustare a calibrului benzii gastrice) care pot genera, in timp, reactii sau stari morbide asociate.

Durata medie a unei operatii laparoscopice de micsorare de stomac este de aproximativ 70 de minute,iar spitalizarea postoperatorie este de 3-4 zile.Dieta stricta bazata pe lichide si semisolide, pentru a menaja stomacul operat si tratamentul antisecretor gastric se impun timp de 5-6 saptamani.

Performanta operatiei de Gastric Sleeve:

La pacientii cu Gastric Sleeve s-au raportat rezultate superioare altor metode restrictive in legatura cu diminuarea excesului ponderal - eficienta interventiei este de 70-75% din excesul ponderal. Reducerea comorbiditatilor se realizeaza intr-un procent statistic pana la 85%!

Acest tip de operatie fiziologica este recomandat practic tuturor pacientilor cu obezitate morbida, cu mentiune speciala pentru pacienti la varste extreme (adolescenti sau peste 65 ani), pacientelor care vor sa procreeze sau pacientilor care prezinta superobezitate morbida (BMI peste 50 kg/mp) ca prim timp operator!
Nu se recomanda pacientilor cu obezitate asociata cu boala de reflux gastro-esofagian severa!


Dr. Florin Turcu

Medic primar chirurgie generală

Competențe în Chirurgia Laparoscopică și Chirurgia Bariatrică

Servicii

Decizia de a vă opera nu este usoară!

Obezitatea morbida nu este doar o problema de estetica corporala, ci una de sanatate majora, o boala severa care atrage dupa sine alte complicatii medicale, dizabilitati temporare sau permanente, scaderea duratei de viata etc. Cititi despre posibilele interventii:

Gastric Sleeve

Micsorarea Stomacului sau Gastric Sleeve presupune indepartarea portiunii laterale a stomacului ...

Gastric Bypass

Este procedeul de chirurgie bariatrica care se caracterizeaza prin crearea unui rezervor gastric de mici dimensiuni si anastomozarea acestuia la o ansa jejunala ...

Laparoscopie

Interventiile chirurgicale la nivelul abdomenului se pot realiza prin metoda clasica sau laparoscopica ...Consultații

Program de consultații individuale:
  • Luni - Joi: 12-14
  • Vineri: 10-14
  • Sâmbătă: 10-12

spital Sanador, Str Sevastopol nr.8 corp A, etaj 2, cabinet 2


Nota: Exista posibilitatea consultatiilor bariatrice in functie de disponibilitatea pacientilor si in afara zilelor sau orelor afisate!