Gastric Bypass


Este procedeul de chirurgie bariatrica care se caracterizeaza prin crearea unui rezervor gastric de mici dimensiuni si anastomozarea acestuia la o ansa jejunala situata in aval de prima portiune a intestinului. Acest montaj,prezentat schematic in figura alaturata,este cea mai eficienta optiune terapeutica pentru obezitatea morbida!

Bypass-ul Gastric (GBP), lansat de peste 40 de ani in chirurgia deschisa, se bucura incontestabil de o eficacitate care a facut proba timpului si este astazi cel mai frecvent utilizat procedeu de chirurgie bariatrica in USA.
Sintetic, sunt atribuite bypass-ului gastric 4 mecanisme prin care influenteaza curba ponderala a pacientilor obezi:

a. Restrictia aportului alimentar - dimensiunea redusa a stomacului nou creat va limita cantitatea de alimente consumata la o singura masa.

b. Maldigestia alimentelor - digestia este amanata, alimentele ocolind o parte importanta din suprafata de absorbtie a dulciurilor si grasimilor (prima portiune a intestinului subtire). Astfel, desi dulciurile sunt hipercalorice, consumul lor este permis pentru ca absorbtia este mult diminuata!

c. Satietate precoce este explicata prin blocarea receptorilor gastrici care stimuleaza producerea ghrelin –ei de catre enterohormonii produsi la nivelul intestinului, in prezenta alimentelor ingerate.

d. Sindrom Dumping-like. Prezenta mai precoce a alimentelor in intestinul subtire (scurt-circuitand stomacul) stimuleaza producerea si eliberarea unor entero-hormoni care, pe calea circulatiei sanguine, ajung la creier (hipotalamus) si determina instalarea senzatei de satietate! Daca pacientul va consuma dulciuri in exces, la contactul precoce al mucoasei intestinale cu aceste alimente hipercalorice se vor produce entero-hormoni care vor determina tulburari vegetative cunoscute sub denumirea de Sindrom Dumping: ameteli, greata, palpitatii, scaun diareic! Datorita aparitiei acestui discomfort pacientii cu GBP evita consumul de dulciuri concentrate, ceea ce din punct de vedere al scaderii ponderale reprezinta un important aventaj!

Durata medie a unei operatii laparoscopice de gastric by-pass este de aproximativ 2 ore si 30 de minute, iar spitalizarea postoperatorie este de 3-4 zile.
Dieta stricta bazata pe lichide si semisolide, pentru a menaja stomacul si intestinele operate si tratamentul antisecretor gastric se impun timp de 4 saptamani.Pentru o perioada nedeterminata(cativa ani sau permanent) pacientul va fi nevoit sa ia vitamine si minerale de substitutie!

Eficacitatea operatiei de gastric by pass:

Operatia de GBP este creditata statistic cu o diminuare a excesului ponderal cu un procent situat intre 72- 82%,iar disparitia comorbiditatilor pana la 90%!

Acest tip de operatie este recomandat pacientilor cu obezitate morbida care au comportament alimentar dezordonat si care nu sunt dispusi la schimbare(sweet eaters,binge eaters),sunt complet sedentari sau pacientiilor cu obezitate asociata cu diabet sau boala de reflux gastresofagian sever.
Deasemenea se recomanda la pacienti cu obezitate la care a fost efectuat un procedeu restrictiv de chirurgie bariatrica(inel gastric) care s-a dovedit insuficient terapeutic ori in cadrul unei strategii terapeutice (sau Gastric bypass in 2 timpi) ,adica pacientii care prezinta super obezitate morbida (IMC > 50 kg/m2) super-super obezitate (IMC > 60 kg/m2), obezitate extrema (IMC > 70 kg/m2) cu indicatie de GBP ,dar asociaza un risc anestezico-chirurgical foarte important. Pentru a diminua riscul de instalare a unor complicatii intra- si postoperatorii grave,se recomanda o atitudine chirurgicala secventiala.

In primul timp operator se efectueaza un procedeu mai simplu tehnic a carui eficienta va determina pacientul sa slabeasca. (gastric sleeve). Dupa ce pacientul va pierde un procent important din excesul ponderal, comorbiditatile se amelioreaza, iar riscurile anestezico-chirurgicale vor fi reduse semnificativ.

In aceste conditii, efectuarea celei de-a doua etape chirurgicale, care va definitiva realizarea procedeul ales - GBP prin abord laparoscopic - va fi mult mai facila, asociind mortalitate si morbiditate reduse.

Din acelasi rationament, daca riscul operator este exagerat se recomanda 3 etape terapeutice, prima constituind-o plasarea endoscopica a unui balon intragastric.


Dr. Florin Turcu

Medic primar chirurgie generală

Competențe în Chirurgia Laparoscopică și Chirurgia Bariatrică

Servicii

Decizia de a vă opera nu este usoară!

Obezitatea morbida nu este doar o problema de estetica corporala, ci una de sanatate majora, o boala severa care atrage dupa sine alte complicatii medicale, dizabilitati temporare sau permanente, scaderea duratei de viata etc. Cititi despre posibilele interventii:

Gastric Sleeve

Micsorarea Stomacului sau Gastric Sleeve presupune indepartarea portiunii laterale a stomacului ...

Gastric Bypass

Este procedeul de chirurgie bariatrica care se caracterizeaza prin crearea unui rezervor gastric de mici dimensiuni si anastomozarea acestuia la o ansa jejunala ...

Laparoscopie

Interventiile chirurgicale la nivelul abdomenului se pot realiza prin metoda clasica sau laparoscopica ...Consultații

Program de consultații individuale:
  • Luni - Joi: 12-14
  • Vineri: 10-14
  • Sâmbătă: 10-12

spital Sanador, Str Sevastopol nr.8 corp A, etaj 2, cabinet 2


Nota: Exista posibilitatea consultatiilor bariatrice in functie de disponibilitatea pacientilor si in afara zilelor sau orelor afisate!