Chirurgia laparoscopică

Interventiile chirurgicale la nivelul abdomenului se pot realiza prin metoda clasica sau laparoscopica, dupa aceleasi principii.
Daca in interventia clasica se realizeaza o incizie (taietura) unica, de lungime variabila, care sectioneaza pielea, dar, mai ales, musculatura abdominala pentru a realiza operatia, in cea laparoscopica se utilizeaza bisturiul pentru a sectiona doar pielea in mai multe puncte!
Cum se realizeaza interventia
Prin aceste brese se introduc instrumente speciale, numite trocare, care au diametrul variabil de 5-15 mm si care strabat stratul muscular, indepartand fibrele musculare fara sa le sectioneze. Apoi se insufla un gaz medical (dioxid de carbon), cu presiune controlata si constanta care destinde abdomenul.

Printr-un trocar (precum cel din figura din stanga sus) se introduce un telescop (ca in centrul imagini de sus dreapta), conectat la o camera de luat vederi si o sursa de lumina rece, astfel ca imagini ale organelor abdominale sunt proiectate pe mai multe monitoare in sala de operatie intocmai ca in imaginea de mai jos!
Prin celelalte trocare se introduc instrumente lungi, cu diametre intre 5 si 10 mm, cu ajutorul carora se realizeaza interventia chirurgicala.
La sfarsitul interventiei se evacueaza dioxidul de carbon si se retrag trocarele, iar fibrele musculare, elastice fiind, revin in pozitia initiala. Pielea se coase apoi cu cateva fire.
Indicatii pentru interventiile laparoscopice
Regula ar fi ca interventiile chirurgicale cele mai frecvente in chirurgia abdominala sa se realizeze prin metoda laparoscopica! Sunt incluse in aceasta categorie operatiile de extragere a veziculei biliare (fierea), a apendicelui, a tumorilor benigne (chisturi, polipi, noduli etc.), ale organelor abdominale (cele mai frecvente la nivelul ovarelor si uterului), refacerea integritatii peretelui abdominal, cum se intampla in cazul herniilor (de orice fel) si eventratiilor (defectele de vindecare ale peretelui abdominal dupa interventii efectuate in maniera clasica) si operatiile adresate refluxului gastro-esofagian.
O mentiune speciala as face pentru pacientii cu obezitate severa (morbida), la care interventiile de slabit si, in general, orice operatie abdominala este preferabil sa se realizeze prin laparoscoscopie.
Sunt insa si operatii care, desi tehnic sunt posibile a fi efectuate pe cale laparoscopica, nu au intrat in practica curenta, din cauza complexitatii lor, cum sunt, de exemplu, operatiile majore pe ficat sau pancreas ori operatii adresate tumorilor maligne ale organelor abdominale (de exemplu, rezectiile gastrice).

Ce afectiuni NU se pot opera in acest mod
Operatiile laparoscopice nu sunt utilizate in cazul transplantului de organe (cu mentiunea ca recoltarea rinichiului pe cale laparoscopica tinde sa fie de ales!). Ele sunt limitate in unele situatii din chirurgia de urgenta ca, de exemplu, ocluzia intestinala (blocarea tranzitului intestinal) si peritonita neglijata (urmarea perforatiei stomacului sau intestinelor).
Principalele avantaje ale operatilor laparoscopice
Avantajul unei operatii efectuata in maniera laparoscopica este de ambele parti! Medicii opereaza mai confortabil pentru ca vad mai bine structurile anatomice, gratie echipamentului performant. Iar pacientii au dureri mult mai mici si sunt in masura sa se ridice si sa se mobilizeze la cateva ore dupa operatie, gratie traumatismului minim al musculaturii abdominale. Convalescenta este mult mai scurta, reinsertia socio-profesionala fiind si ea mai rapida.
Avantaje pentru pacienti:
- Durere postoperatorie mai redusa, ca rezultat al unei agresiuni operatorii mult diminuate. Vizibilitatea este mai buna, pierderea de sange minima si, nu de putine ori, durata interventiei este mai scurta.
- Spitalizare redusa considerabil.
- Reinsertie familiala si socio-profesionala rapida, gratie unei activitati fizice cvasinormale imediat dupa operatie.
- Absenta complicatiilor pe termen lung legate de defectul de vindecare al musculaturii abdominale.
- Aspect cosmetic (cicatricile postoperatorii, care raman dupa orice gest chirurgical, sunt putin vizibile).
Ca regula generala, ramane valabila ideea ca laparoscopia este indiscutabil mai buna!
Decizia pentru operatie clasica sau laparoscopica se ia insa pentru fiecare caz in parte, evaluand in mod cinstit riscurile si beneficiile fiecarei metode!
Consultații

Program de consultații individuale:
- Luni - Joi: 12-14
- Vineri: 10-14
- Sâmbătă: 10-12
spital Sanador, Str Sevastopol nr.8 corp A, etaj 2, cabinet 2
Nota: Exista posibilitatea consultatiilor bariatrice in functie de disponibilitatea pacientilor si in afara zilelor sau orelor afisate!
Servicii
Decizia de a vă opera nu este usoară!
Obezitatea morbida nu este doar o problema de estetica corporala, ci una de sanatate majora, o boala severa care atrage dupa sine alte complicatii medicale, dizabilitati temporare sau permanente, scaderea duratei de viata etc. Cititi despre posibilele interventii:
Gastric Sleeve
Micsorarea Stomacului sau Gastric Sleeve presupune indepartarea portiunii laterale a stomacului ...
Gastric Bypass
Este procedeul de chirurgie bariatrica care se caracterizeaza prin crearea unui rezervor gastric de mici dimensiuni si anastomozarea acestuia la o ansa jejunala ...
Laparoscopie
Interventiile chirurgicale la nivelul abdomenului se pot realiza prin metoda clasica sau laparoscopica ...