Balonul intragastric


Este o procedura endoscopica (non chirurgicala), imaginata de un student suedez, care presupune introducerea in stomac a unui balon din silicon umplut cu cca 700 ml de albastru de metilen, deci suficient de mare cat sa nu poata fi impins in duoden, dar nici regurgitat prin esofag!

El va ramane in stomac o perioada limitata pana la 6 luni, inlocuind mare parte a continutului gastric si, teoretic vei manca mai putin, realizand acel deziderat recomandat de nutritionisti: "de a manca putin si des"!

Durata de actiune este limitata in timp pentru ca sucul gastric (sau inghitirea unui os!) poate fisura peretele balonasului, iar prin pierderea lichidului si deci a dimensiunilor sale poate fi antrenat in intestinul subtire unde se poate bloca, determinand ocluzie intestinala adica operatie de urgenta!

Pentru a prevenii o astfel de situatie se umple cu albastru de metilen care, daca ajunge in stomac, se resoarbe in circulatia generala de unde este filtrat renal si pacientul face ”pipi” albastru!

Avizat fiind astfel pacientul are ragaz sa ajunga in laboratorul de endoscopie unde i se va extrage restul de balonas!
Fara balonas, la fel ca dupa incetarea unei cure de slabire, pacientul este expus efectului yo-yo, am spune chiar ca acesta este mai pregnant pentru ca stomacul, in cursul lunilor in care s-a luptat cu balonul, a devenit mai voluminos are un perete muscular mai dezvoltat si produce ghrelin hormon in cantitate mult mai mare!

Pe de alta parte lichidele hipercalorice(sucuri, alcool, inghetata, ciocolata etc) vor trece nestingherite pe langa balon, astfel ca, in ansamblu eficienta lui este comparabila cu a medicamentelor (circa 10%)

De aceea, din punctul nostru de vedere, este o solutie de tratament utilizata in cazuri extreme: pacient cu obezitate extrema sau supersuperobezitate morbida care nu poate fi supus unei alte proceduri chirurgicale bariatrice, datorita riscului anestezico-chirurgical foarte mare sau pacientilor inclusi in clasa OMS de supraponderali(BMI 25-29 kg/ mp),si care au stil de viata sanatos!


Dr. Florin Turcu

Medic primar chirurgie generală

Competențe în Chirurgia Laparoscopică și Chirurgia Bariatrică

Consultații

Program de consultații individuale:
  • Luni - Joi: 12-14
  • Vineri: 10-14
  • Sâmbătă: 10-12

spital Sanador, Str Sevastopol nr.8 corp A, etaj 2, cabinet 2


Nota: Exista posibilitatea consultatiilor bariatrice in functie de disponibilitatea pacientilor si in afara zilelor sau orelor afisate!